MNZ verwerkt uitsluitend rauwe, monoflorale manuka honing in die is gewonnen uit haar eigen bijenkorven of afkomstig is van externe imkers uit heel Nieuw-Zeeland. De honing wordt verwerkt, verpakt en gelabeld in de verwerkingsfaciliteit van MNZ in Nieuw Zeeland.
Alle honingvaten ondergaan bij aankomst in de verwerkingsfaciliteit een ontvangstproces, waarbij visuele inspecties worden uitgevoerd, honingmonsters worden genomen en de herkomstdocumentatie van de manuka honing wordt gecontroleerd, zoals vereist door het Nieuw-Zeelandse Ministry of Primary Industries (MPI) – vereisten voor de verwerking van bijenproducten. Het gecertificeerde laboratorium test monsters uit alle vaten. Bij de analyse wordt getest op o.a. methylglyoxal (MGO)- en dihydroxyaceton (DHA)-gehalte, hydroxymethylfurfural (HMF), diastase, DNA-analyse van manuka pollen, vochtgehalte en microbiologische parameters. Nadat de ontvangst- en kwaliteitscontroles zijn voltooid, worden de honingvaten opgeslagen in de temperatuur geregelde opslag van MNZ. De opgeslagen vaten worden regelmatig onderworpen aan steekproeven en testen om de kwaliteit van de honing te controleren en te waarborgen.
Al onze rauwe, monoflorale Manuka honing wordt getest om er zeker van te zijn dat het echte Nieuw Zeelandse rauwe, monoflorale Manuka honing is. We hanteren de MPI-definitie (Ministerie van Primaire Industrie, Nieuw-Zeeland) voor Manuka honing, die in december 2017 is vastgesteld. De definitie specificeert een set van vijf op wetenschap gebaseerde markers die de oorsprong van Manuka honing identificeren. Deze markers moeten aanwezig zijn om het op geloofwaardige wijze Manuka honing uit Nieuw Zeeland te noemen en alleen honing die voldoet aan de nieuwe normen zal worden gecertificeerd voor export als Manuka honing uit Nieuw Zeeland. Chemische test; meten op de aanwezigheid van 3-Fenyl-melkzuur, 2-Methoxyacetophenone, 2-Methoxybenzoëzuur & 4-Hydroxyphenylmelkzuur. Daarnaast wordt een DNA test uitgevoerd om de DNA van de Manuka pollen te testen.
Het verwerken en verpakken van de manuka honing gebeurt in een batchproces onder leiding van onze teams welke de honingvaten selecteren met de juiste en vereiste kwaliteitsparameters om ervoor te zorgen dat iedere batch manuka honing voldoet aan de criteria voor vrijgave van het eindproduct. Tijdens de verwerking wordt de batch honing voortdurend gecontroleerd op kwaliteit, onder andere door visuele inspectie en analyse van ons team. Alle batches manuka honing ondergaan strenge laboratoriumtests voordat ze worden vrijgegeven. Indien nodig worden extra monsters naar externe, door de Nieuw-Zeelandse accreditatieinstelling IANZ-gecertificeerde laboratoria gestuurd voor analyse. Monoflorale Manuka honing moet voldoen aan de specificaties van het Ministry of Primary Industries (MPI) zoals uiteengezet in zijn richtlijndocument ‘Interim Labelling Guide for Manuka Honey’ van 31 juli 2014. De specificaties voor monoflorale manuka honing omvatten o.a. de volgende parameters: kleur, geleidbaarheid, smaak, aroma, aanwezigheid van stuifmeel van het Manuka-type en de aanwezigheid van MGO en DHA.
De afzonderlijke batches honing worden vervolgens vrijgegeven en de criteria voor vrijgave zijn gebaseerd op de productiegegevens en het gegevensblad van de batch, de testresultaten van de batch en de herkomstdocumentatie. Hiermee wordt verzekerd dat de rauwe, monoflorale manuka honing voldoet aan de wettelijke en marktvereisten. Elke Batch MGO Manuka Honing moet aan de resultaten voldoen volgens de kwaliteitscontrole voor dat kenmerk voordat de batch kan worden vrijgegeven. Kwaliteitscriteria voor vrijgave van honingproducten van MNZ worden opgesteld en bevestigd, onder meer ten aanzien van onderzoek en ontwikkeling, reglementering en kwaliteitsborging.
Vervolgens wordt er een analysecertificaat voor iedere batch honing geproduceert. Het honingproduct wordt pas uit quarantaine vrijgegeven voor labeling en daarna verzending wanneer aan deze strenge kwaliteitsbeoordelingscriteria is voldaan. Daarnaast neemt MNZ deel aan het E-Certificate of Official Assurances-programma, een webapplicatie waarmee de Nieuw-Zeelandse overheid (MPI) aan andere overheden garanties verstrekt ten aanzien van dierlijke en zuivelproducten die door Nieuw-Zeeland worden geëxporteerd. Dit e-certificaat wordt meegeleverd met iedere zending honing naar de EU en vele andere landen die verdragen hebben met Nieuw-Zeeland via de Overseas Market Access Requirements.
RMP — Verwerking van bijenproducten
IANZ — gecertificeerd (ISO 17025)
MNZ produceert met uitsluitend rauwe, monoflorale manuka honingen in BPA-vrije verpakkingen en worden geproduceerd, verwerkt en verpakt in Nieuw Zeeland. MNZ produceert uitsluitend rauwe (raw), ongefilterde, ongepasteuriseerde monoflorale MGO Manuka Honing.
MNZ hanteert een strikt kwaliteitscontroleproces waarmee alle honing getest wordt op een aantal parameters waaronder microbiologische elementen, gifstoffen, suikers, pollen, vochtgehalte, smaak, kleur en enzymactiviteit, zoals verplicht volgens de MPI. Op deze wijze wordt geborgd dat alle manuka honing die onze verpakkingsfaciliteit binnenkomt, en alle batches die gereed zijn en de faciliteit verlaten, van de allerhoogste kwaliteit zijn. In Nieuw-Zeeland staan wij bovendien onder toezicht van twee overheidsinstanties die regels stellen ter bescherming van bijen en voedselbronnen:
Het Nieuw-Zeelandse Ministry for Primary Industries (MPI) is verantwoordelijk voor het voedselveiligheidssysteem van het land; het stelt normen vast voor de voedselindustrie en monitort deze. MPI heeft een landelijk screeningprogramma waar MNZ – naast ons eigen batchmonitoringprogramma – ook aan deelneemt. Onderdeel 8.0 van de MPI Consolidated List of Tests for Animal Products geeft een gedetailleerde beschrijving van het programma voor het testen op chemische residuen dat ook van toepassing is op honing (en andere dierlijke producten zoals vlees, vis en zuivel).
De Nieuw-Zeelandse Environment Protection Authority (EPA) beschermt bijen en andere bestuivers zoals motten, vlinders, zweefvliegen en vogels door regels in te stellen ten aanzien van wanneer, hoe en waar insecticiden gebruikt mogen worden. In Nieuw-Zeeland gelden al jaren strikte regels ten aanzien van het gebruik van een klasse insecticiden die neonicotinoïden bevatten. Als milieutoezichthouder van Nieuw-Zeeland heeft de EPA de taak om deze risico’s te beheersen. Dit doet de autoriteit door regels te stellen voor het gebruik van neonicotinoïden inclusief speciale maatregelen die uitsluitend gericht zijn op het beschermen van bijen.
De belangrijkste maatregel voor het beschermen van onze rauwe, monoflorale manuka honing betreft de plaatsing van onze houten bijenkorven: wij kiezen afgelegen, ongerepte locaties op grote afstand van landbouwgrond. Hierdoor is het risico op aanwezigheid van herbiciden en pesticiden op deze locaties minimaal.
Precies zoals de natuur het bedoelt: pure, rauwe, onbewerkte, ongepasteuriseerde en onverwarmde honing neigt na verloop van tijd te kristalliseren, een natuurlijk en heilzaam voorval. Honing is over het algemeen een superverzadigde suikeroplossing, die meer dan 70% suikers en minder dan 20% water bevat. Daarom is er meer opgeloste suiker dan het watergehalte van nature bij kamertemperatuur kan bevatten. In de warme bijenkorfomgeving (ongeveer 35° C / 95° F) is honingsuiker stabiel in opgeloste vorm, maar bij lagere temperaturen vormt honingsuiker kristallen en wordt honing vast. Honingkristallisatie zorgt ervoor dat de rijke smaak en kwaliteitskarakteristieken van honing behouden blijven. Sommige honing kristalliseert uniform uit; sommige zullen gedeeltelijk gekristalliseerd zijn en twee lagen vormen, met de gekristalliseerde laag op de bodem van de pot en aliquid bovenop. De kristalgrootte varieert afhankelijk van het honingsoort. Sommige honing vormen kleine, uniforme kristallen en andere grote, korrelige. Hoe sneller honingkristalliseert, hoe fijner de textuur zal zijn. Gekristalliseerde honing wordt lichter van kleur en ondoorzichtiger dan het vloeibare equivalent. Dit resulteert omdat glucose de neiging heeft uit de oplossing te vallen en eerst te kristalliseren omdat het een lagere oplosbaarheid heeft dan fructose; dit zijn de twee belangrijkste suikers van honing. Glucosekristallen zijn van nature puur wit. Rauwe Manuka honing is harder dan de gemiddelde honing vanwege de natuurlijke eigenschappen.
Wit residu / kristallisatie van de rauwe Manuka-honing is typisch voor rauwe honing en laat de natuurlijke kristallisatie van de honing zien. Het uiterlijk zal onmiddellijk terugkeren naar vloeibare honing zodra het voorzichtig is opgewarmd in warm water (max. 35° C).
Centrifugeren is de traditionele manier om honing te extraheren. Door dit proces worden de grotere stukken was verwijderd en vervolgens gegoten om onzuiverheden en de kleine stukjes was die na centrifugeren in de honing achterblijven te vermijden. Op deze manier wordt een schonere honing verkregen door een proces waarbij het op geen enkel moment aan hitte wordt blootgesteld en daardoor zijn natuurlijke eigenschappen intact houdt.
MNZ produceert uitsluitend rauwe, ongefilterde en ongepasteuriseerde monoflorale MGO manuka honing.
Vitaminen, mineralen en voedingsstoffen blijven intact, hoger gehalte aan natuurlijke enzymen en hoog aminozuurprofiel, dikkere consistentie, licht korrelige textuur, ongelooflijke aroma’s en natuurlijk smaakprofiel
De 4 productie stappen van rauwe MGO Manuka Honing:
Stap 1 gebruikt een koude extractiemethode (max 35° C) om de honing uit de honingraten te halen
Stap 2 is het verzamelen van de honing in grote honingvaten
Stap 3 is om de honing licht te filteren om eventuele verdwaalde / afdekkende was en bijenresten te verwijderen
Stap 4 is om de potten te vullen met pure, rauwe, onbewerkte, ongepasteuriseerde en onverwarmde Manuka honing