Manuka honing (afkomstig van de Leptospermum Scoparium) is de eerste honingsoort die zeer uitgebreid onderzocht is door vooraanstaande universiteiten wereldwijd en erkend wordt om de hoogwaardige, natuurlijke bio-activiteit. Deze zeldzame honing wordt slechts een paar weken per jaar geproduceerd wanneer de Manuka-boom in bloei staat. Manuka-nectar levert de speciale natuurlijke verbindingen die Manuka honing tot één van de meest gewaardeerde honigsoort maken – een combinatie van de eeuwenoude eigenschappen van honing en de krachtige eigenschappen van de Nieuw Zeelandse Manuka boom. Manuka honing dankt zijn complexiteit aan het Nieuw-Zeelandse milieu en de ligging van Nieuw Zeeland. Door Nieuw Zeeland’s natuurlijke ecosystemen, schone wateren, zuivere lucht en diverse weersomstandigheden ontstonden robuuste planten en bomen (zoals de inheemse Manuka boom (Leptospermum Scoparium)) die goed gedijen door zich aan te passen.
Nieuw Zeelandse Manuka Honing is de enige 100% natuurlijke voeding in de wereld waarvan wetenschappelijk aangetoond is dat het een hoogwaardige, natuurlijke bio-activiteit heeft en staat bekend wereldwijd als één van de meest bijzondere voedingsmiddelen en is geschikt voor iedereen vanaf 1 jaar. Manuka Honing heeft een gematigde glycemische index van 54-59 waardoor diabetici nog steeds kunnen profiteren van Manuka Honing bij een zorgvuldig beheer van de bloedsuikerspiegel. Manuka Honing is ook geschikt voor dieren.
Rauwe manuka honing is precies zoals de natuur Manuka Honing bedoeld heeft; puur, rauw, onbewerkt, ongepasteuriseerd en onverhit. Vitaminen, mineralen en voedingsstoffen blijven intact, bevat een hoger gehalte aan natuurlijke enzymen en hoog aminozuurprofiel, dikkere consistentie, licht korrelige textuur, ongelooflijke aroma’s en natuurlijk smaakprofiel. Lees meer over het verschil tussen rauwe en creme honing.
MGO is de afkorting van Methylglyoxal en is de van nature aanwezige stof in Manuka Honing. MGO (Methylglyoxal) vormt zich in de honing die wordt gemaakt van de nectar door de aanwezigheid van DHA (dihydroxyaceton; natuurlijke voorloper van MGO in nectar) van de Manuka-bloesem. Lees verder over Methylglyoxal.
Bij MNZ hebben wij hier een handige tip voor iedereen die Manuka Honing wilt gebruiken; hoe hoger de MGO waarde des te krachtiger de natuurlijke bio-activiteit. Alle MGO waardes Manuka honing zijn geschikt voor iedereen van 1 jaar of ouder. Het lichaam hoeft NIET te wennen aan hogere MGO waardes, dat is een mythe. Alle producten van MNZ passen in je dagelijkse gezondheidsroutines; zowel actief als passief. Het is een optimale ondersteuning voor de lichaam. MGO 100+; voor dagelijks gebruik tijdens ontbijt. MGO 250+; voor dagelijks gebruik bij een beperkte ondersteuning van maag en darmen. Ideaal voor sporters. MGO 400+; milde ondersteuning voor maag en darmen; ideaal voor de huid en kleine wondjes en perfecte ondersteuning tijdens de wintermaanden. MGO 550+; krachtige ondersteuning voor maag en darmen zoals bij maagzuur; ideaal voor huidaandoeningen en wonden die niet dicht gaan. MGO 1000+; zeer hoogwaardige natuurlijke bio-activiteit en ondersteuning voor het lichaam. MGO 1200+ en MGO 1500+ ; bijzondere hoogwaardige natuurlijke bio-activiteit en krachtige natuurlijke ondersteuning voor maag en darmen; ideaal voor een problematische huid. Alle bovenstaande MGO waardes zijn ideaal om direct van de lepel te eten op een lege maag of opgelost in lauw water.
Manuka Honing kent vele toepassingen. Je kunt alle Manuka Honing van MNZ direct op een lege maag consumeren, je kunt ook een theelepel oplossen in water (sportdrank) of toevoegen aan je ontbijt, lunch en diner. Je kunt ook Manuka Honing direct op de huid aanbrengen in geval van wonden die niet dicht willen gaan, acne of andere ontstoken huidaandoeningen.
Manuka Honing wordt al sinds de jaren 90 van de vorige eeuw uitvoerig bestudeerd door talrijke onderzoeksinstituten en universiteit wereldwijd. In 2006 deden Duitse wetenschappers, onder leiding van Professor Thomas Henle (verbonden aan de Technische Universiteit van Dresden), een ontdekking dat deze uitzonderlijk hoge niveaus van Methylglyoxal (MGO) in Manuka Honing uitsluitend verantwoordelijk zijn voor de hoogwaardige en natuurlijke bio-actieve werking. Professor Peter Molan, verbonden aan de Universiteit van Waikato, onderzocht sinds 1985 samen met de Waikato Honey Research Unit de bijzondere werking van Manuka Honing. Zijn baanbrekende werk resulteerde in talloze wetenschappelijke publicaties over de bijzondere werking van Manuka Honing; vooral gericht op medisch vlak en toepassingen, waarvoor hij door de jaren heen veel erkenning heeft gekregen. Professor Peter Molan had al een sterk vermoeden over deze bijzondere werking, maar hij en zijn team konden dat destijds niet identificeren. Professor Peter Molan werkte sinds vele jaren al samen met Professor Thomas Henle. Professor Peter Molan overleed in September 2015. Er zijn door de jaren heen veel wetenschappelijke publicaties geweest over de eigenschappen van Manuka Honing.
Al jarenlang wordt Manuka Honing al door gerenommeerde onderzoeksinstituten wereldwijd onderzocht op haar hoogwaardige bio actieve werking. Peter Molan onderzocht al sinds de jaren 90 van de vorige eeuw de bijzondere eigenschappen van Manuka Honing waarover hij verschillende wetenschappelijke publicaties heeft gepubliceerd. Thomas Henle ontdekte in 2006 dat de van nature voorkomende MGO een enorme bijdrage levert aan de bio-actieve kracht van Manuka Honing.
Alle producten van MNZ zijn gemaakt met onze eigen hoogwaardige rauwe Manuka Honing.
Honing kent een zeer lange geschiedenis als heilzame voeding. Rauwe Manuka Honing past ook in een gezonde levensstijl omdat vitaminen, mineralen en voedingsstoffen intact blijven in rauwe Manuka Honing, een hoger gehalte aan natuurlijke enzymen en hoog aminozuurprofiel heeft, gekenmerkt door een dikkere consistentie en licht korrelige textuur gepaard gaande met ongelooflijke aroma’s en natuurlijk smaakprofiel.
Manuka Honing kent een uitgebreid toepassingsgebied zoals: als voeding; als sportvoeding in de vorm van sportdrank (gemengd met water); optimalisatie van de maag en darmen; ondersteuning bij het toepassen op de huid bij irritaties & acné. Manuka Honing staat bekend een bio actieve werking te hebben. Manuka Honing is een weldaad voor het lichaam.
Nee. Dat is een kort en krachtig antwoord omdat er meer Manuka honing wordt consumeert dan dat er geproduceerd wordt. Alle rauwe Manuka Honing van MNZ ondergaat een stringente reeks aan analyses voordat het uiteindelijke product gereed wordt gemaakt voor consumptie. Alle informatie omtrent onze Kwaliteitsgarantie is te lezen op MNZ Kwaliteitsgarantie.
Nee. Het is aan de producent om te bepalen of de honing rauw blijft of verwerkt wordt tot een crème honing. MNZ produceert UITSLUITEND rauwe Manuka honing.
Rauwe Manuka honing; Precies zoals de natuur het bedoelt: pure, rauwe, onbewerkte, ongepasteuriseerde en onverhitte honing neigt na verloop van tijd te kristalliseren, een natuurlijk en heilzaam voorval. Honing is over het algemeen een superverzadigde suikeroplossing, die meer dan 70% suikers en minder dan 20% water bevat. Daarom is er meer opgeloste suiker dan het watergehalte van nature bij kamertemperatuur kan bevatten. In de warme bijenkorfomgeving (ongeveer 35° C) is honingsuiker stabiel in opgeloste vorm, maar bij lagere temperaturen vormt honingsuiker kristallen en wordt honing vast. Honingkristallisatie zorgt ervoor dat de rijke smaak en kwaliteitskarakteristieken van honing behouden blijven. Sommige honing kristalliseert uniform uit; sommige zullen gedeeltelijk gekristalliseerd zijn en twee lagen vormen, met de gekristalliseerde laag op de bodem van de pot en aliquid bovenop. De kristalgrootte varieert afhankelijk van het honingsoort. Sommige honing vormen kleine, uniforme kristallen en andere grote, korrelige. Hoe sneller honing kristalliseert, hoe fijner de textuur zal zijn. Gekristalliseerde honing wordt lichter van kleur en ondoorzichtiger dan het vloeibare equivalent. Dit resulteert omdat glucose de neiging heeft uit de oplossing te vallen en eerst te kristalliseren omdat het een lagere oplosbaarheid heeft dan fructose; dit zijn de twee belangrijkste suikers van honing. Glucosekristallen zijn van nature puur wit. De kristalgrootte wordt ook mede bepaald uit welk gebied de Manuka Honing afkomstig is uit Nieuw Zeeland. Rauwe Manuka honing is harder dan de gemiddelde honing vanwege de natuurlijke eigenschappen. Wit residu / kristallisatie van de rauwe Manuka-honing is typisch voor rauwe honing en laat de natuurlijke kristallisatie van de honing zien. Het uiterlijk zal onmiddellijk terugkeren naar vloeibare honing zodra het voorzichtig is opgewarmd in warm water (max. 35° C). Centrifugeren is de traditionele manier om honing te extraheren. Door dit proces worden de grotere stukken was verwijderd en vervolgens gegoten om onzuiverheden en de kleine stukjes was die na centrifugeren in de honing achterblijven te vermijden. Op deze manier wordt een schonere honing verkregen door een proces waarbij het op geen enkel moment aan hitte wordt blootgesteld en daardoor zijn natuurlijke eigenschappen intact houdt.
Kenmerken van rauwe honing
Vitaminen, mineralen en voedingsstoffen blijven intact, hoger gehalte aan natuurlijke enzymen en hoog aminozuurprofiel, dikkere consistentie, licht korrelige textuur, ongelooflijke aroma’s en natuurlijk smaakprofiel
De 4 productie stappen van rauwe MGO Manuka Honing:
Stap 1 gebruikt een koude extractiemethode (max 35° C) om de honing uit de honingraten te halen
Stap 2 is het verzamelen van de honing in grote honingvaten
Stap 3 is om de honing licht te filteren om eventuele verdwaalde / afdekkende was en bijenresten te verwijderen
Stap 4 is om de potten te vullen met pure, rauwe, onbewerkte, ongepasteuriseerde en onverhitte Manuka honing
MNZ produceert uitsluitend rauwe, ongefilterde, ongepasteuriseerde, monoflorale manuka honingen in BPA-vrije verpakkingen en worden geproduceerd, verwerkt en verpakt in Nieuw Zeeland.
Creme Manuka Honing
Honing kan ook worden ‘geroomd’ om de vorming van kristallen kunstmatig te beheersen, dit proces wordt homogeniseren genoemd; om de honing overal in structuur en samenstelling uniform te maken en de honing te verkleinen tot kleine deeltjes van uniforme grootte en gelijkmatig te verdelen. Bij het afromen van honing wordt ook de honing belucht. Door het crèmeproces ontstaat een honing met uniforme minuscule kristallen - minder dan 25 micron (0,025 mm) - zo fijn dat de honing voor onbepaalde tijd glad en smeerbaar blijft. Het proces van het afromen van honing omvat het grondig mengen van ‘zaadhoning’, dat slechts zeer fijne kristallen bevat, met vloeibare honing die de vorming van grotere kristallen ‘blokkeert’. Het mengproces is temperatuurgestuurd om de fijnste korrelige honing te produceren. Na enige tijd ondergaat het een natuurlijke kristallisatie. De juiste kristallisatietemperatuur is 16-18° C. Bij hogere temperaturen verloopt het kristallisatieproces langzamer en bereiken de kristallen een grotere afmeting. Door honing te verhitten tot een temperatuur van 40° C - 65° C en deze meerdere dagen vast te houden, gaat honing over van de gekristalliseerde toestand naar de vloeistof. Honingroommachines hebben een speciale mechanische mixer waarmee men het herkristallisatieproces kan uitvoeren, waarna honing een ideale “smeer” -consistentie krijgt, vergelijkbaar met chocoladecrèmes voor kinderen. Dit proces omvat cyclische beluchting en intensief mengen van honing gedurende meerdere dagen totdat de juiste consistentie is bereikt. Beluchting vindt plaats tijdens het mengen. Het mengen wordt meerdere keren per dag uitgevoerd gedurende een periode van ongeveer 10-15 minuten. Men kan in het begin bijvoorbeeld gekristalliseerde honing aan de vloeibare honing toevoegen. “Creaming” is gericht op de productie van veel kleine kernen van kristallisatie en het voorkomen van de groei van reeds bestaande honingkristallen. Het is een mechanisch “malen van honing” -kristallen. Deze honing die bij een constante temperatuur wordt bewaard, behoudt deze consistentie vele maanden. Centrifugeren met verhoogde hitte zorgt voor een hogere opbrengst aan gewonnen honing. Door dit proces worden de grotere stukken was verwijderd en vervolgens gegoten om onzuiverheden en de kleine stukjes was die na centrifugeren in de honing achterblijven te vermijden. Filteren onder druk is een industrieel filterproces, blijkbaar vergelijkbaar met gieten, dat door veel producenten wordt gebruikt, maar contraproductief is voor honing omdat het de toestand van het product verandert en een deel van zijn voedingsstoffen verwijdert. Tijdens drukfiltratie wordt de honing verhit om vervolgens door minuscule microfilters te worden gepompt die deze met hoge snelheden verdrijven, waardoor ze direct in de containers worden gebracht waarin ze op de markt worden gebracht, net als bij frisdrank. In het geval van honing veroorzaakt de hitte waaraan het wordt blootgesteld veranderingen in zijn natuurlijke staat en wordt een deel van de voedingselementen geëlimineerd of gevangen in de fijne mazen die worden gebruikt, waardoor een honing wordt verkregen met een glad, verfijnd en romig uiterlijk, maar een deel van zijn eigenschappen verliest. Het andere huidige honingverwerkingssysteem is pasteurisatie. Tijdens dit thermische proces wordt honing blootgesteld aan hoge temperaturen, wat leidt tot verlies van voedingsstoffen en vernietiging van enzymen tijdens het verwarmingsproces. In het geval van honing is het vooral belangrijk om te garanderen dat de natuurlijke staat van het product niet verandert, dat er geen veranderingen zijn in diastase, een belangrijk enzym daarin en gevoelig voor hitte, daarom is dit proces het meest verandert zijn natuurlijke eigenschappen.
De 8 productie stappen van crème Manuka Honing:
Stap 1 is gebruik te maken van een extractiemethode tussen 40° C - 65° C om de honing uit de honingraten te halen
Stap 2 is het verzamelen van de honing in grote honingvaten
Stap 3 is om de honing te filteren om eventuele verdwaalde / afdekkende was en bijenresten te verwijderen
Stap 4 is om de honing te filteren tot 200 micron (0,2 mm) om nog meer te verwijderen
Stap 5 is het verhogen van de temperatuur tot 40° C - 65° C om een nog vloeibaardere honing te creëren (HMF neemt toe!)
Stap 6 is om de honing tot van 3 dagen tot 2 weken lang te beluchten / te roeren
Stap 7 is om de honing 10 tot 15 minuten meerdere keren per dag te mengen en terug te koelen naar 12-15 °C
Stap 8 is om de potten te vullen met crème manuka honing