Een gradatiesysteem dient wetenschappelijk goed in orde te zijn, gebaseerd op een methode die gepubliceerd is en toegepast kan worden in laboratoria. Dit is zeker het geval voor de MGO Manuka Honing classificatie. – Professor Thomas Henle – ontdekker MGO – Universiteit van Dresden (Duitsland)
Professor Thomas Henle van de Technische Universiteit van Dresden, toonde reeds in 2006 aan dat Methylglyoxal (MGO) verantwoordelijk is voor de hoogwaardige bioactieve werking van Manuka Honing. Thomas Henle heeft sindsdien diverse publicaties gepubliceerd omtrent Manuka Honing.
Het testen op Methylglyoxal is een duidelijke en ondubbelzinnige wijze om consumenten te laten weten dat de hoogwaardige en natuurlijke bio-actieve werking van deze honing echt, speciaal en uitsluitend van toepassing is op de MGO Manuka Honing. – Professor Peter Molan – ontdekker UMF – Universiteit van Waikato (Nieuw Zeeland)
Professor Peter Molan, verbonden aan de Universiteit van Waikato, onderzocht sinds 1985 samen met de Waikato Honey Research Unit de bijzondere kwaliteiten van Manuka Honing. Hij benoemde deze activiteit van Manuka Honing; UMF. Dit staat voor Unique Manuka Factor. Zijn baanbrekende werk resulteerde in talloze wetenschappelijke publicaties over de bijzondere werking van Manuka Honing; vooral op medisch vlak. Professor Peter Molan’s publicaties over Manuka Honing waren met name gericht op diverse aandoeningen. Professor Peter Molan had al een sterk vermoeden over deze hoogwaardige werking, maar hij en zijn team konden dat destijds niet identificeren. Professor Peter Molan overleed in 2015.
Professor Terao werkte nauw samen om met cyclodextrine versterkte natuurlijke antibacteriële stoffen en producten te ontwikkelen en heeft onderzoek verricht naar propolis en Manuka honing uit Nieuw Zeeland.
Dr Robert Laheij onderzoekt momenteel Manuka Honing als ondersteund product voor zowel de maag en darmen.